DeLaval VMS robot aangepast t.b.v. het melken van buffels

15-08-2022

Coppens Agri-techniek BV heeft voor Melkveebedrijf Waelen in het Limburgse Bocholtz twee DeLaval melkrobots aangepast zodat deze speciaal geschikt zijn om waterbuffels te melken. 
Paul Waelen melkt sinds 2018 met één DeLaval VMS uit 2010. Deze robot heeft Paul tweedehands gekocht. Enkele maanden geleden gaf Paul bij Coppens Agri-techniek aan dat hij over wilde gaan stappen van koeien melken naar waterbuffels melken. Hiervoor heeft Coppens Agri-Techniek BV zijn bestaande VMS aangepast zodat deze geschikt wordt om waterbuffels te melken. 
Ook is er een tweede VMS bijgeplaatst zodat de capaciteit aangepast wordt om het gewenste aantal dieren te kunnen melken. 

De DeLaval VMS is buitengewoon geschikt om waterbuffels te melken. Om de VMS geschikt te maken voor het melken van waterbuffels is speciaal aandacht besteed aan het dier dat we gaan melken. Een waterbuffel is kleiner dan een gemiddelde koe maar wel veel robuuster gebouwd. Vooral de hoorns van de waterbuffel zijn behoorlijk indrukwekkend en vormen een bijzonderdere aanvulling op deze kleine koe. 

Gedurende het leven van een waterbuffel blijft het dier doorgroeien, waardoor een waterbuffel van 15 jaar oud (en ja, zo oud kunnen ze echt worden) veel groter en breder is dan een gemiddelde vaars. De VMS kan hier zeer goed mee omgaan doordat deze makkelijk en individueel per dier op de koelengte aangepast kan worden d.m.v. een verstelbare voerbak. 

Het aanpassen van het melkstation: 
Om de VMS geschikt te maken voor buffel melken zijn eerst alle spleten waar de buffel met zijn horens tussen kan komen afgedekt doormiddel van RVS platen. De ruimte rond de voerbak is vergroot zodat de buffel met zijn horens voldoende ruimte heeft. Voor het behoud van de robot is de bovenkant van het station d.m.v. platen afgedekt en ook het Touch screen is achter een beschermend RVS deurtje geplaatst. Om het station verder tegen deze vriendelijke “hooligans” te beschermen is de voerbak verstevigd en verzwaard. 

Melk technische aanpassingen: 
Het melksysteem is in principe niet aangepast. Wel zijn de instellingen zo gedaan dat deze speciaal op dit type melkvee afgestemd zijn. Zo geeft een buffel gemiddeld 9 liter melk per dag, daar waar een gemiddelde koe ongeveer 30 liter melk geeft. 

Deel dit bericht

Heijerdijk 1 - 5563 BP Westerhoven
T: 040 204 44 00
info@coppensagri.nl

Storingsnummers Coppens Agri
CMS: 040 208 20 73

VMS: 040 204 58 14

Coppens Agri-techniek BV
KVK-nummer: 17063591

Vertegenwoordigers Rundvee
Stalinrichtingen rundveehouderij en DeLaval:


T: 040 204 44 00
E: verkoop@coppensagri.nl