Verkoeling en verse lucht voor betere melkproductie

21-04-2022

Voorkom hittestress door ondersteuning van de natuurlijke ventilatie. Coppens Agri-techniek levert diverse oplossingen hiervoor van o.a. #Abbi Aerotech. Neem een kijkje op onze productenpagina voor alle oplossingen.

Koeien produceren veel warmte als gevolg van de vertering van voedsel en de melkproductie. Deze lichaamswarmte moet zo snel mogelijk worden afgevoerd. Essentieel voor schone lucht in de stal is de natuurlijke ventilatie. Natuurlijke ventilatie maakt aanvoer van schone (buiten)lucht mogelijk via zijwandventilatie en afvoer van warme en schadelijke lucht via de open nok. Ook al is de natuurlijke ventilatie in een stal up-to-date, dan zal er op windstille dagen toch geen enkele luchtbeweging zijn. Hierdoor kan de temperatuur in een stal enorm snel oplopen. Dan is er alleen nog verkoeling te realiseren met ventilatoren (eventueel met luchtbevochtiging). Door omgevingslucht in beweging te brengen kunnen koeien hun warmte namelijk gemakkelijker afgeven.

Hittestress kan al ontstaan bij een temperatuur van 14°C en een relatieve luchtvochtigheid van 70%. Het gevaar is dat diergezondheid en dierenwelzijn onderuit gaan. Dieren gaan in een beschermingsmodus waardoor lichaamsfuncties worden gereduceerd. De spijsvertering is voor een koe een enorme warmtebron. Om deze warmteproductie een halt toe te roepen zal ze minder ruwvoer opnemen. Een direct zichtbaar gevolg hiervan is een direct dalende melkproductie. Gevolgen die vaak pas later aan het licht komen zijn: dalende gehalten, klauwproblemen, mastitis en verstoorde vruchtbaarheid.

Belangrijk is dat vroegtijdig met ventileren wordt begonnen. Dit kan op diverse manieren. Bij dwarsventilatie wordt verse, zuurstofrijke buitenlucht met ventilatoren naar binnen gehaald en direct over de dieren geblazen. De luchtstroom in de lengterichting van de ligboxen zorgt voor een betere koeling. Het gaat om de luchtsnelheid bij het dier en de juiste verdeling van de lucht zodat de situatie in de stal overal gelijk is (dit voorkomt groepage), níet om de capaciteit van de ventilator. Bij warm weer is een luchtsnelheid van 2.5m/sec optimaal.

Bekijk hier hoe dwarsventilatie in de praktijk eruit ziet. Dwarsventilatie zorgt voor frisse buitenlucht in de stal, waardoor de kwaliteit van het klimaat in de stal aanzienlijk verbetert. Bovendien worden de ligboxen in de lengte geventileerd, wat een beter koelingseffect heeft bij het melkvee (raakt beide zijdes van de koe). Dwarsventilatie stimuleert de natuurlijke ventilatie (kost minder energie, werkt níet tegen de luchtstroom in). Daarnaast is het makkelijk te installeren in de zijwand en er wordt gebruik gemaakt van de gehele opening.

Een andere optie, bij onvoldoende hoogte van de zijkant van de stal, is het gebruik van lengteventilatie. Testen hebben uitgewezen dat de beste resultaten behaald worden indien de ventilatoren zowel boven de ligboxen als boven het looppad bij het voerhek geplaatst worden. Dan bereikt u de maximale benutting.

Onze specialisten voorzien u graag vrijblijvend van een advies op maat! U kunt hiervoor contact opnemen met verkoop@coppensagri.nl of +31 (0) 40 20 44 400.

 Over het bedrijf en product:
Abbi-Aerotech B.V. ontwikkelt al jarenlang energiezuinige ventilatoren, die specifiek in de melkveehouderij toegepast worden. Voor iedere diergroep in de melkveehouderij is er een passende oplossing om hittestress te voorkomen, de luchtkwaliteit te verbeteren en het dierenwelzijn te bevorderen. Abbi-Aerotech heeft de kennis om uw melkvee en rendement gezond te houden met innovatieve, energiebesparende en betaalbare ventilatiesystemen.

Veel systemen op de markt recirculeren gebruikte lucht in de stal, waardoor de luchtkwaliteit verslechterd. Abbi-Aerotech ontwikkelde als eerste het dwarsventilatiesysteem, dat de volgende voordelen biedt:

  • het systeem brengt frisse buitenlucht in de stal, dus de luchtkwaliteit verbetert;
  • de verse lucht stroomt dichter langs de koeien, waardoor ze beter afkoelen;

Voorkomen van hittestress met ventilatoren is economische en technisch de beste optie! De investering betaalt zich snel terug. De extreem energie zuinige Abbifan 140-XXP is uitgerust met een permanent magneet motor en een bijbehorende elektronische regeling. Dat betekent dat er een zeer hoog rendement gehaald wordt en nog groter wordt naarmate het toerental lager is. In de praktijk zijn besparingen van 30-70% ten opzichte van bestaande motoren gemeten. Een simpele 0-10V regelaar is voldoende om de ventilator automatisch te kunnen regelen. Een terugverdientijd van 1-2 jaar, afhankelijk van gebruiksduur, is praktisch haalbaar.

De Abbifan 140-XXP ventilator bespaart op uw energiekosten en is gemakkelijk te installeren.

Zeer energiezuinige ventilatoren die volautomatisch geregeld kunnen worden i.c.m. THI-index en in aamerking komen voor Energie Investeringsaftrek (EIA).

Deel dit bericht

Heijerdijk 1 - 5563 BP Westerhoven
T: 040 204 44 00
info@coppensagri.nl

Storingsnummers Coppens Agri
CMS: 040 208 20 73

VMS: 040 204 58 14

Coppens Agri-techniek BV
KVK-nummer: 17063591

Vertegenwoordigers Rundvee
Stalinrichtingen rundveehouderij en DeLaval:


T: 040 204 44 00
E: verkoop@coppensagri.nl