Tref tijdig voorbereidingen tegen hittestress

25-03-2021

Investeren in verkoelen levert financieel voordeel op!

We weten het allemaal vanuit het verleden: op onverwachte momenten krijgen we weer te maken met hoge buitentemperaturen. Koeien voelen zich lekker bij temperaturen van -5°C tot 20°C. Al boven 20°C gebruikt een koe energie om af te koelen. Door lucht in hun longen te verdampen koelen ze af. Op het moment dat dit natuurlijke afkoelingssysteem het niet meer kan bolwerken ontstaat hittestress.

Hittestress kan al ontstaan bij een temperatuur van 23 °C en luchtvochtigheid van 70%. Het gevaar is dat diergezondheid en dierenwelzijn onderuit gaan. Dieren gaan in beschermingsmodus waardoor lichaamsfuncties worden gereduceerd. De spijsvertering is voor een koe een enorme warmtebron. Om deze warmteproductie een halt toe te roepen zal ze minder ruwvoer opnemen. Een direct zichtbaar gevolg hiervan is een direct dalende melkproductie. Gevolgen die vaak pas later aan het licht komen zijn: dalende gehalten, klauwproblemen, mastitis en verstoorde vruchtbaarheid.

Kosten van hittestress kunnen jaarlijks behoorlijk oplopen en willen we daarom graag voorkomen. Ook al is de natuurlijk ventilatie in een stal up-to-date, dan zal er op windstille dagen toch geen enkele luchtbeweging zijn. Hierdoor kan de temperatuur in een stal enorm snel oplopen. Dan is er alleen nog verkoeling te realiseren met ventilatoren (eventueel met luchtbevochtiging). Door omgevingslucht in beweging te brengen kunnen koeien hun warmte namelijk gemakkelijker afgeven.

Coppens Agri-techniek biedt een scala aan mogelijkheden om verkoeling in uw stal te brengen. Naast natuurlijke ventilatiesystemen leveren wij energiezuinige ventilatoren om voor extra luchtbeweging te zorgen. Extra luchtbeweging geeft uw dieren aangename verkoeling, waardoor de kans op hittestress afneemt. Om naast luchtbeweging ook nog eens schone lucht in de stal te brengen is dwarsventilatie d.m.v. Abbi axiaalventilatoren een bijzonder goede optie (juist ook tijdens die dagen dat het écht windstil is. Deze ventilatoren kunnen ook worden ingezet t.b.v. traditionele lengteventilatie in de stal (achter voerhek en ook tussen ligboxen). Daarnaast leveren wij ook verticaalwerkende Abbi-plafondventilatoren met een diameter tot 7 meter en capaciteit tot wel 650.000m3/h!

Onze ventilatoren gaan slim om met energie. Daarom vallen verschillende verkoelings-, en vernevelingssystemen en ventilatoronderdelen uit het productassortiment van Coppens Agri-techniek onder de Energie Investeringsaftrek (EIA)!

Investeren in een Coppens-verkoelingssysteem levert geld op:

  • Dalende kosten door hittestress
  • Lage energiekosten
  • Lagere investeringskosten als systeem onder EIA valt

 

Lees hier meer over onze stalventilatoren of bel met onze specialisten via +31 (0)40 208 20 72

Deel dit bericht

Heijerdijk 1 - 5563 BP Westerhoven
T: 040 204 44 00
info@coppensagri.nl

Storingsnummers Coppens Agri
CMS: 040 208 20 73

VMS: 040 204 58 14

Coppens Agri-techniek BV
Handelsregister Eindhoven 17063591

Vertegenwoordigers Rundvee
Stalinrichtingen rundveehouderij en DeLaval:


T: 040 204 44 00
E: verkoop@coppensagri.nl