Tijd voor renovatie

17-06-2020

Het zijn rare tijden… Corona, stikstof, ammoniakemissie, fosfaatrechten en prijsdruk sturen aan op slim management en slim investeren. Veel melkveehouders focussen nu op de mogelijkheden om de huidige stal aan te passen bij aan de eisen en normen van deze tijd. 


Renovatie huisvesting
Het betreft met name stallen van vlak voor de eeuwwisseling. Renovatie is dan ook een bijzonder goed alternatief! Doordat deze stallen namelijk al veel ruimer, ‘luchtiger’ en lichter zijn dan de stallen uit de jaren daarvoor, is renovatie vaak veel minder ingrijpend. Zo maakt u met bijvoorbeeld renovatie per onderdeel binnen enkele jaren uw stal weer helemaal op orde en van deze tijd.

Wij als Coppens Agri-techniek adviseren u hierbij graag en kunnen u ook de best mogelijke producten leveren. Nu is het de tijd van het jaar om bepaalde zaken uit te voeren. Uw dieren zijn (of kunnen) nu immers naar buiten. Zo hebt u de ruimte om zaken aan te pakken en bent u klaar voordat het nieuwe stalseizoen weer begint!


Welke zaken verdienen aandacht als u gaat renoveren?
Vooral de ligplaatsen van uw melkkoeien verdienen de aandacht. Uw koeien moeten vaak en lang (willen) liggen; liggend produceren ze melk voor u! Optimaal is 13 tot 14 uur liggen! Het is dan wel een must om die dwangmatige liggers een comfortabele en veilige leefomgeving te bieden! Ligplaatsen worden altijd geboren uit compromissen maar moeten we zoveel mogelijk uitvoeren vanuit de lichaamsmaten en het gedrag van koeien!
De maten van veel ligplaatsen(breedte/diepte/hoogte) zijn vaak aan de krappe kant. Wat we de laatste jaren ook vaak zien is dat ligplaatsen, oorspronkelijk uitgevoerd, met matrassen/matten zijn omgeturnd naar ligplaatsen met diepstrooisel-ligbedden. Vaak zijn de ligboxafscheidingen, die technisch nog in prima staat waren, onveranderd blijven staan. Door het dikkere ligbed dat diepstrooisel met zich meebrengt zijn de hoogtematen van die bestaande boxafscheidingen vaak niet meer toereikend en passen koeien er simpelweg niet goed (meer) in. Misschien zijn deze wel in hoogte aan te passen, zonder dat u in nieuwe hoeft te investeren!

Maatschap Dols Landbouwbedrijf in Elsloo (foto) werkt in een ligboxenstal uit 1992. De ‘R-boxen’ en de matten zijn ondertussen volledig op. Het was duidelijk dat hier iets aan moest worden gedaan. Tevens werd er gekeken of het boxdek, zonder al te veel kosten en bouwtechnische veranderingen, iets kon worden verlengd.
De keuze is gevallen op de Coppens Comfort ligboxafscheiding in combinatie met een golfschoftboom en schuine boxachterrand voor diepstrooisel-bedding. De boxachterrand verlengt het ligbed met een kleine 10 centimeter. Het ligbed bestaat uit een mengsel van vlas en kalk en net als hun koeien is de maatschap super tevreden over het verbeterde ligcomfort!

Neem eens de tijd om op verschillende momenten van de dag uw koeien in de stal te observeren. Vaak doet u bijvoorbeeld met een simpele golfschoftboom al een bijzonder goede bijdrage aan koewelzijn. Uw dieren kunnen gemakkelijker gaan liggen en opstaan en dat is weer bevorderlijk voor het natuurlijk liggedrag!

Graadmeters voor verkeerde maatvoering in ligplaatsen zijn:

  • aantal koeien dat langdurig (met de voorpoten) in de ligplaatsen blijft staan (langer dan 3 minuten)
  • koeien staan met de kop boven de schoftboom
  • koeien liggen te ver naar voren/achteren
  • ligplaatsen die altijd worden vermeden
  • kale plekken op bijvoorbeeld hakken en rug
  • dikke hakken en knieën
  • koeien zijn smerig in de achterhand en hebben vieze uiers

Neem ook onderdelen, zoals: drinkwatervoorziening, voerhekken, frisse lucht, vloeren en licht in de stal eens goed onder de loep. Zijn er voldoende drinkbakken, zijn voerhekken niet te laag, liggen de roosters nog mooi vlak en zijn ze voldoende stroef?
roosters nog mooi vlak en zijn ze voldoende stroef?
Lees meer over Coppens’ stalinrichting


Tijdig onderhoud zorgt voor arbeidsgemak!
In stallen die volledig aan de wensen voldoen komt het regelmatig voor dat er met de tijd toch enorm veel kleine klussen zijn blijven liggen. Simpelweg omdat u er gewoon niet aan toekomt. Een draaihek dat u telkens moet optillen om te kunnen sluiten, dat hek dat u met een touwtje moet vastknopen omdat de sluiting niet meer werkt… Ergernissen die u elke dag misschien wel meerdere malen tegenkomt! Wanneer onze monteur een dag in uw stal al deze zaken oplost, merkt u daarna elke dag weer het gemak! Dan heeft u met minimale middelen uw arbeidsgemak in de stal enorm opgewaardeerd!


Aandacht voor uw melkinstallatie

Misschien ligt uw focus juist op groot onderhoud of vervanging van uw huidige melkinstallatie. Dat is ons op het lijf geschreven! Melkt u in een traditionele melkstal, dan is het misschien voor u interessant om te bekijken of u een grote slag kunt maken met het nieuwe Evanza™ melkstel van DeLaval. De doorontwikkelde techniek en vooruitstrevende ergonomie van Evanza™ resulteert in een ultralicht melkstel dat luchtzuigen naar het verleden verwijst! Dit nieuwe melkstel past op elk merk en vervangen van de tepelvoering gaat revolutionair snel! Vraag uw Toerboertieker eens naar de mogelijkheden met Evanza™ en misschien gaat u binnenkort wel proefmelken in uw eigen stal!
Lees meer over Evanza™

In het geval van vervanging is het misschien tijd om met eens een gesprek te hebben met onze melkwinningsspecialist over gebruikte of nieuwe conventionele melkstallen of melkrobots.
Hoeft u alleen de vloer van de melkstal aanpakken om klauw- en beengebreken te voorkomen? Ook dan kunnen wij u prima terzijde staan met DeLaval vloerrubber voor de melkstal.
Lees meer over looprubber 

Samen met u kunnen we een kijkje nemen in de stal en overleggen wat de mogelijkheden zijn. Vraag ook uw Toerboertieker gerust eens om een rondje met u door de stal te lopen of maak een afspraak met onze productspecialisten. Zo kunt u een plan maken van wat u het eerst wil aanpakken en in welk tijdsbestek u de plannen wenst te realiseren.

Deel dit bericht

Heijerdijk 1 - 5563 BP Westerhoven
T: 040 204 44 00
info@coppensagri.nl

Storingsnummers Coppens Agri
CMS: 040 208 20 73

VMS: 040 204 58 14

Coppens Agri-techniek BV
Handelsregister Eindhoven 17063591

Vertegenwoordigers Rundvee
Stalinrichtingen rundveehouderij en DeLaval:


T: 040 204 44 00
E: verkoop@coppensagri.nl